Course curriculum

 • 1

  Да започнеме...

  • ... СО ДОБРО!

  • Да ве поздравам

  • Да го трасираме патот

  • Холистички пристап кон проблемите

  • Доење аудио април 2020

 • 2

  Породување

  • Големината на раѓањето

  • Започнување на породувањето

  • Нешто кратко за бебето

  • Работни тетратки - домашно :)

  • Играме „најди го својот страв“

  • Тек на породувањето

  • Медицински интервенции во текот на породувањето

  • Миом во бременоста

  • Да зборуваме за стравот

  • Одложено сечење на папочната врвца

  • Бременоста и сонувањето

  • Безболно породување - книга

  • РАЃАЊЕ - групен разговор

 • 3

  Самопомош

  • Силата и знаењето се во тебе

  • Телото и здивот пред породувањето

  • Опуштеноста како клучен фактор

  • Розова релаксација

  • Техники за подготовка на репродуктивниот систем

  • Во врска со некои материјали

  • Релаксација со визуелизација

  • Позиции за породување

  • Природно породување - книга

  • Важноста на планирањето

  • САМОПОМОШ - групен разговор

  • Внатрешно доживување - градење на мајндсет

 • 4

  Доење

  • Неверојатната врска меѓу мајката и бебето

  • Ова е ваша доенечка приказна - добредојдовте!

  • Супериорноста на мајчиното млеко

  • Микробиомот и неговиот развој

  • Доење дополнителни ресурси

  • ДОЕЊЕ - групен разговор

 • 5

  Атачмент

  • Поврзаност на две души

  • Холистички пристап кон проблемите

  • Емотивен развој и важноста на допирот

  • Раѓање без насилство - книга

  • Носење на бебе

  • Имам проблем со грбот...

  • Нега на новороденче

  • Когнитивен развој на бебето

  • Родителски стилови

  • АТАЧМЕНТ - групен разговор

 • 6

  Постпартум

  • Предизвиците не се поголеми од вас

  • Good Moms Have Scary Thoughts

  • Соодветната поддршка е важна

  • Постпородилни промени на расположението - симптоми

  • Единбург скала за постнатална депресија1

  • Што на мајката може да и помогне?

  • ПОСТПАРТУМ - групен разговор

 • 7

  Ресурси

  • Q&A Раѓање

  • Q&A Доење

  • Q&A Постпартум

  • Прва средба - Раѓање и Самопомош

  • Астарта приказни за инспирација

  • Видео одговори1

  • Втора средба - доење и атачмент